Atopisk eksem

Atopisk eksem er en plage som mange barn og noen voksne har, som er ufarlig, men likevel kilde til besvær og ubehag.
Av: Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger

Atopisk eksem begynner ofte i de første levemånedene og kalles da gjerne “barneeksem”. Mange vokser av seg plagene i årene som følger, men det er vanlig å ha tendens til å få tørr og kløende hud resten av livet.

De fleste reagerer lett på ting som kan irritere huden, blant annet tørr luft, ull, såper, vaskemidler, kjemikalier, svette, stress og enkelte matvarer.

Årsaken til atopisk eksem er ikke fullstendig klarlagt, men vi vet at arv spiller en stor rolle. Vi vet også at det er sammenheng mellom atopisk eksem og høysnue.

Både brennkopper og andre hudinfeksjoner kan komme i eksemet.

Sykdomstegn
Utslettet er litt forskjellig fra aldersgruppe til aldersgruppe.

Spedbarn med atopisk eksem får ofte røde og væskende utslett i kinnene. Det kan også være eksem i hodebunnen eller det kan spre seg utover på overkroppen, armer og bein. Etter hvert kommer det skorper på utslettene. Kraftig kløe kan gjøre barnet utilpass og urolig.
Større barn får som regel et tørrere utslett, hyppigst i albuebøyene og knehasene, men også på håndledd og ankler.
Voksne får vanligvis tørre og skjellende utslett, som regel i hud som ligger over ledd. Utslettet kan også forekomme andre steder på armer og bein, eller på overkroppen og i ansiktet. Håndeksem er vanlig.
Behandling
Forebyggende tiltak er viktig hvis en skal holde god kontroll med atopisk eksem. Her er de viktigste tingene du kan gjøre:

Kosthold.
Enkelte matvarer kan forverre atopisk eksem, særlig hos barn. Vær oppmerksom på kumelk, egg, fisk, nøtter, sjokolade, appelsiner, sure epler og krydder. Hvis du har mistanke om at noen av disse matvarene forverrer kløen, bør barnet unngå dem i 14 dager, slik at du kan se om det blir bedre.
Hjemmemiljøet. Sørg for at inneluften ikke er for tørr, særlig om vinteren. Hold soverommet kjølig. Unngå innbo som samler mye støv, for eksempel utstrakt bruk av tepper. Unngå kjæledyr og røyking.
Klær. Svette kan utløse irritasjon og kløe. Du bør derfor unngå å bruke for varme klær. Ull klør, og det er best å bruke bomullsklær innerst mot huden. Skyll alle klær grundig etter at de er vasket.
Hudpleie. God hudpleie er viktig for å holde eksemet i sjakk:

Bading og dusjing.
Bad og dusj relativt sjelden og bruk små mengder såpe. Såpe og sjampo bør ha nøytral pH og være uten parfyme. Gni huden minst mulig, både når du vasker deg og tørker deg. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg.
Oljebad bør brukes hyppig, gjerne daglig. Hvis du har badekar, kan du legge deg noen minutter i badevann tilsatt olje etter at du har dusjet bort såpe og sjampo. Du kan ikke bruke såpe mens du ligger i oljebadet. Som alternativ til oljebad kan du bruke Duschgel Hermal®. Etter at såpe og sjampo er dusjet godt av kroppen, smører du deg inn med omtrent 15 ml med Duschgel mens huden fortsatt er fuktig. Vent noen minutter til geleen har trukket godt inn i huden. Gå så under dusjen igjen i omtrent 10 sekunder for å fordele geleen utover.

Fuktighetsbevarende kremer.
Smør deg flere ganger hver dag, og særlig etter bad og vask. Et preparat uten parfyme tolereres ofte best.
Søk lege hvis eksemet er plagsomt eller blusser opp. I slike situasjoner er behandling med glukokortikoidholdig (kortison)krem eller salve ofte nyttig. Legen vil vurdere hvor sterk salve du trenger i begynnelsen. Hvis du begynner med en sterk type, skal du trappe ned til mildere salve eller krem når du blir bedre. Det finnes også nye produkter i form av krem og salve som ikke inneholder kortison, men andre immundempende midler (tacrolimus med produktnavnet Protopic og pimecrolimus med produktnavnet Elidel). I perioder med sterk kløe kan det være nyttig å bruke kløestillende antihistamin-tabletter. Snakk med legen din. Utbredt atopisk eksem kan behandles med UV-lys som ordineres av hudlege. Vanlig sol hjelper også.

Matveien.com mener:

Ved atopiske reaksjoner i hud, kan man smøre med aloe vera, for å dempe kløen.
Ta tilskudd daglig for å bygge opp slimhinnene, pluss vann for å skylle ut slaggstoffer og rense nyrene.

Ingen bør drikke melk fra andre pattedyr etter to års alder. Vi mennesker har ikke de enzymene som skal til, for å bryte ned melkeproteinet.
Dette kan føre til irritasjon, både i slimhinner, hud og mentalt.

Ta rensekurer for kroppen.
Test deg selv for candida. Ta en kur for mage og tarm og begynn med stabiliserende bakteriefloraer for fordøyelsen.
Om du har candida, ta en candidakur.
Det finnes flere typer candida og det er ofte en kombinasjon av «leaky gut syndrome«, candida og parasitter som kan være årsaken til allergier, samt astma og atopisk eksem.
Avfallsstoffer som tarmene normalt skulle skille ut gjennom lymfe/blodåresystemet og videre til lever og galle, «lekker» ut i systemet og forårsaker overømfintlige og irritable slimhinner.
Derfor er det ekstremt viktig å «tette» tarmveggene og gjenopprette den naturlige balansen.

Disse «tarm-lekkasjene» kan gi utslag i eksemer, overømfintlige slimhinner og «allergier» mot ting man tidligere tålte.

Vår teori er at alt eksem kommer innenfra. Det er slimhinnene og huden som reagerer, fordi de er overømfintlige etter mangeårig belastning gjennom dårlig fungerende tarmer, lever og galle.

For råd om hva man kan gjøre med slike plager: