Hva er Candida?

Candida Albicans er en mikro-organisk sopp som lever i tarmslimhinnen til de fleste av oss, og som vanligvis ikke er en trussel for helsen. Problemet oppstår når denne soppen får anledning til å formere seg når den fine balansen mellom «snille» og «skadelige» bakterier i tarmen er forstyrret. Den kan ødelegge enzymene som spalter maten f.eks laktase som spalter melkesukkeret.Les mer om hva dette fører til på sidene om matintoleranse.
Soppen kan også utvikle trådliknende utvekster som trenger gjennom tarmslimhinnen og sprer soppens giftstoffer ut i blodet. Ved en slik tarmlekkasje slipper ufordøyd mat gjennom tarmveggene og videre ut i blodet. Kroppens immunforsvar tar til våpen mot soppens proteiner, men reagerer også på proteiner som likner på soppens. Dette er proteiner som finnes i gjærsopper som brødgjær, ølgjær og vingjær, samt muggsopper. Det oppstår allergier når kroppens immunsystem overreagerer på disse. Ellers kan en del preparater og legemidler, samt usunn livsstil, føre til en alvorlig soppovervekst.

Faktorer som kan fremme Candida overvekst (og også matintoleranser):

Antibiotika, kortisonpreparater og hormonpreparater
Dårlige matvaner med høyt inntak av sukker
Kvikksølvforgiftning fra amalgamfyllinger
Stress, røyking eller alkoholmisbruk
Parasitter og bakterieinfeksjoner
Dårlig immunforsvar/bakterieflora
Klor i drikkevann

Grunnen til at antibiotika kan føre til en Candida-infeksjon, er at en rekke bakterier i tarmen dør, deriblant de «snille» tarm-bakteriene. Dette fører til at tarmen er spesielt mottakelig for uønsket sopp og bakterieinfeksjoner. Kortisonpreparater kan svekke immunforsvaret, mens kunstige hormompreparater fører til økt vekst av Candidasopp.

Psykiske symptomer:

Nervøsitet / angst / depressjon
Antisosial oppførsel / humørsvingniger
Dårlig hukommelse / konsentrasjonsvansker

Fysiske symptomer:

Hodepine, migrene
Over- eller undervekt
Menstruelle problemer
Åndedrettsproblemer, astma
Kronisk tretthet, utmattelse
Stort søvnbehov eller søvnløshet
Muskelsmerter, stivhet i kroppen
Sopp; vaginal, i munnhule, på huden
Tørr, kløende hud, kviser, hudutslett eller eksem
Kronisk ørebetennelse, halsbetennelse og urinveisinfeksjoner
Dårlig fordøyelse; diaré, forstoppelse, luft- og magesmerter
Allergier; både matallergi, kjemisk overfølsomhet, pollenallergi osv
En higer etter en viss type matvare; eks. sukker, brødvarer, alkohol

Tradisjonell behandling

Den vanlige måten å kartlegge og behandle candida-allergi på er ved hjelp av et spørreskjema. Man kan også ta dyrkningsprøve fra det infiserte området.
Vanligvis er dette etterfulgt av testdiett hvor man holder seg unna endel matvarer. Man må til slutt bygge opp en god tarmflora, og styrke kroppens immunforsvar med kosttilskudd.

Et nesten sikkert candidasymptom er: Hvitt, kremet belegg på tungen og/eller avtrykk etter jekslene innerst på tungekanten.
Soppinfeksjoner, enten nedentil, eller i hud, eller negler.

Rydd opp i ubalansene, ved å finne hva som forårsaker overveksten av soppen og ta en candidakur til slutt! Candidabehandling, kurer og gjenoppbygging kan du få veiledning til via Matveien.com.

Unngå sukker, hvitt mel og gjærbakst. Ting som fremmer soppens levedyktighet.

Bitterurter er candidasoppenes fiende. Bitterstern, grapefruktkjerneekstrakt og riktig bakterieflora i tarmen er viktige faktorer.

Les om «Leaky gut syndrome» (Engelsk), som kan oppstå etter kraftige candida-infeksjoner.

Ved rådgivning om hva man kan gjøre med candida-problematikk:

Translate »