Fordøyelsen og tarmsystemet vårt!
Fordøyelsens hovedoppgave er å bryte ned næringsstoffer slik at kroppen kan nyttegjøre seg av maten vi spiser.
Fordøyelsessystemet består av: Munnhule (Cavum oris), svelg (pharynx), spiserør (øsofagus), magesekk (ventrikkel), tolvfingertarm (duodenum), tynntarm (enter), blindtarm (appendix), tykktarm (colon), endetarm (Rectum).
Tykktarmen (latin colon) er ca 100-150 cm. lang og hesteskoformet. Det er den delen av tarmen som går mellom tynntarmen og endetarmen. Inne i den finnes det hos et voksent menneske ca 1,5 kg. microber bestående av virus, bakterier, sopp, parasitter osv.
Disse levende vesnene trives godt i hulrom i kroppen med fuktighet, varme og mørke.
Det er også i disse hulrommene, som sykdommer får lov å utvilke seg. Husk at uansett hva du blir utsatt for av smitte, fugleinfluensa, hiv, herpes, stafylokokker osv., så er det ikke sikkert smitten bryter ut og du blir syk. Alt avhenger av hva slags miljø du tilbyr microbene inne i kroppen din.
Tykktarmen betår av tre tilnærmet rette partier. Ved tykktarmens start er det en utposning med et vedheng på 5–10 cm. Utposningen er den egentlige blindtarmen, men det er vedhenget som oftest kalles blindtarm (appendix). Det er en ringformet lukkemuskel mellom tynntarmen og tykktarmen, som hindrer tarminnholdet i å kunne gå feil vei. Tykktarmen tar ikke opp næringstoffer og har derfor ikke tarmtotter. Slimhinnen består av kjertelceller som lager slim. Utenpå slimhinnen er det to lag med glatt muskelvev. Tykktarmen ender opp i endetarmen. I tykktarmen blir væske og elektrolytter sugd opp, slik at avføringen blir fast. Vitamin K produseres i tykktarmen og er viktig for at blodet skal koagulere (størkne). Tarminnholdet i tykktarmen består av 2/3 vann. De faste stoffene består av løse tarmepitelceller og ufordøyde plantefibre, men også et stort antall bakterier. Det brune fargestoffet kommer fra gallen.
Matveien.com mener:
Tarmhelse er noe av det viktigste man kan ta tak i, for å opprettholde et sunt og friskt legeme.
Det er i tarmen næringsopptaket foregår og det er også i tarmen vi kvitter oss med avfallsstoffer.
Tarmhelse er komplisert og trenger ofte veiledning, for å opprettholdes på en fornuftig måte.
Ved akutte mage-tarmproblemer er det alltid en fordel å ta probiotika, dvs. melkesyrebakterier for å normalisere tarmfloraen.
Grapefruktkjerneekstrakt og kollodialt sølv, kan hjelpe til med å eliminere magebakterier.
Ved helicobacter pylori (som kan gi magesår), er det viktig å spise lett kost, samt kontakte lege for behandling av infeksjonen.
Det er viktig å holde fordøyelsen i gang, så lunkent vann og urteteer, samt fett for å smøre tarmen kan hjelpe.
Ved kvalme og magesmerter, legg merke til om reaksjonen kommer etter inntak av fett, da kan det være et lever/galle-problem.
Andre ting som kan være bra for fordøyelsen er kraft med rikelig collagen. Kraft fra okse, høns, eller rekeskall er bra å bruke.
Andre akutte problemer som kan oppstå, kan være allergier, tarmslyng, magekatarr, omgangssyke, kolikk (luftsmerter), reaksjon på medikamenter, m.m.
Vi har allikevel noen raske tips:
1. Rens vekk avfallstoffer i tarmen
2. Ta evt. en parasittkur/candidakur
3. Spis probiotika og fiber
4. Unngå fine karbohydrater (mel, sukker)
5. Unngå mest mulig gjærholdig mat
6. Spis masse grønnsaker/frukt
7. Drikk 2-4 liter lunkent vann daglig.
Ved rådgivning om hva man kan gjøre for en god tarmhelse: